ARPA MALT BiRA
Malt en genis tanimiyla çimlendirilip, kavrulmus tahildir. Malt uretiminde genel olarak arpa kullanilir. Malt uretim prosesi baslica 4 ana bolumden olusmaktadir:
a) Arpanin temizlenmesi ve siniflandirilmasi; Arpa tarladan hasat edildigi gibi satin alindigindan içinde yabanci maddeler içerir. Bu yabanci maddeler malt kalitesini bozmasi yaninda, makinelerde de arizalara yol açabilirler. Arpanin temizlenmesi ve iriligine gore siniflandirilmasi gereklidir.
b) Yumusatma; Arpanin rutubet içerigi ancak daneyi canli tutabilecek duzeydedir (% 9-13). Yumusatma sirasinda daneyi çimlenmeye tesvik etmek amaciyla su verilir. Arpa danesi yumusatma esnasinda solunum yaptigi için, su altinda kalan danelerin bogulmalarini onlemek, havalanmalarini saglamak için zaman zaman su bosaltilir ve bu bosaltma islemiyle arpa içindeki bos dane ve kavuz parçalari da su uzerinden tasirilarak uzaklastirilir. Yumusatma sonunda danede ulasilmasi gereken % 45 rutubete yaklasik 15O C sicaklikta 40-50 saatte ulasilir.
c) Cimlendirme; Cimlendirmenin amaci, danede en az besin maddesi kaybiyla, enzim aktivitesinin arttirilmasi ve yedek besin maddelerinin uygun hale getirilmesidir. Çimlendirmede esas, mumkun olan en kisa yaprakçik uzunlugunda en iyi erimeyi elde etmektir. Çimlenmenin meydana gelebilmesi için rutubet, sicaklik ve oksijenin istenen duzeyde olmasi gerekir. Bunu saglamak için karistirma, nemlendirme, havalandirma ve sogutma gibi çesitli onlemler alinir. Çimlendirme esnasinda arpanin rutubeti % 48-50’ye ulasir, çimlendirme sonunda ise rutubetin % 45, sicaligin ise 15O C olmasi istenmektedir.
d) Kurutma ve kavurma; Çimlendirme kasalarinda istenilen erime derecesine geldigine kanaat getirildiginde arpa firina nakledilir. Kurutma ve kavurmanin amaci, çimlenmeyi ve erimeyi durdurmak ve yapilacak bira tipine gore malta karakteristik aroma kazandirmaktir. Kurutma ve kavurma sirasinda sicaklik 45O C’tan, 85O C’a kadar kademe kademe yukseltilir. Danenin rutubet orani % 45’ten %4 civarina kadar dusurulur. Kavrulmus malt çim kokleri ve yaprakçiklari içerir. Malt uzerindeki çimler ve yaprakçiklar ayrilir ve malt kullanilabilir duruma getirilir.
Gunumuzde bira uretiminde kullanilan hammaddeler arpa, serbetçiotu ve sudur.
Arpa, içindeki nisasta oraniyla onemlidir. Çunku biradaki alkol, nisastanin parçalanmasindan ortaya çikan sekerden meydana gelir.
Iyi bira, iyi malttan; iyi malt ise iyi arpadan yapilir. Birada arpa malti kullanilmasinin nedenleri; arpanin kolay korunmasi, sert kabugu sayesinde hasarata dayanikli olmasi, diger çiplak tahil tanelerine oranla daha zor kuflenmesi, biralik arpanin çekirdek kisminin diger tahillardan daha yumusak olmasi ve malt yapiminda daha yuksek verim saglamasidir. Arpanin kimyasal bilesiminden dolayi da, daha iyi bir sekerlendirme soz konusudur.
- Once malt ogutulup, su karistirilarak belirli sicaklikta bekletilir. Bu sureçte malt içerisinde bulunan extract maddeler çozulerek, sira denilen ara urun elde edilir.
- Kati-sivi karisimi halinde bulunan sira ozel tasarlanmis suzme kazani içinde suzulerek bir sonraki asama olan kaynatma islemine tabi tutulur.
- Kaynatma isleminde biraya karakteristik olarak acilik ve aromatik tad ozelligini veren serbetçiotu ilavesi yapilir.
- Daha sonra 8°C'ye sogutulup, maya ilave edilerek fermantasyon tanklarina alinir.
- Fermantasyon sirasinda sicaklik 8-12°C'de tutulur. Bu asamada fermante edilebilir sekerlerin maya ile etkilesimi sonucundan alkol ve karbondiyoksit olusuyor.
- Bira, bu islemden sonra, sogukta dinlendirilerek ozel filtrelerden geçirilir. Boylece o mukemmel berraklik elde edilir. Filtre edilmis bira, sise, kutu ve fiçilara ozel dolum sistemleriyle doldurulur.
- Bira tesislerde ortalama 18- 21 gunde içime hazir hale gelir ve uretim sureci çok gelismis bir teknoloji ve ust duzeyde hijyen gerektirir.
- Efes Grubu'na bagli Istanbul, Luleburgaz, Izmir, Adana ve Ankara Bira Fabrikalari'nin sise, kutu ve fiçi dolum hatlarinda en ileri teknoloji kullanilmaktadir.